• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Familie Rabab Amidane gemarteld en vervolgens vrijgelaten

12-11-2007

De moeder (41) en de twee zusters (14 en 24) van de Saharaanse studente Rabab Amidane zijn na hun arrestatie op vrijdag 9 november door de Marokkaanse politie gemarteld en vervolgens vrijgelaten.

"Ik heb vandaag mijn moeder gebeld. Ze kon nauwelijks praten. Ze heeft tijdens het verhoor zo veel geschreeuwd dat haar stem het liet afweten."


Hieronder volgt het verslag van Rabab over het telefoongesprek met haar moeder:

"Vrijdagmiddag rond 13.00 uur arriveerde de Marokkaanse politie in onze buurt en zorgde er onmiddellijk voor dat niemand de omgeving nog in of uit kon. De politie sloeg vervolgens een aantal Saharanen in elkaar die toevallig in de buurt waren.

Enkele agenten klommen op het dak van ons huis om via de deur aldaar binnen te dringen. Vervolgens deden ze de voordeur open, zodat de overige agenten ons huis konden betreden.

De politie begon vervolgens iedereen in het huis wreed af te ranselen.

Onze buren konden het geschreeuw om genade van mijn familie horen, maar zij durfden niet in te grijpen vanwege de omvang van de aanwezige politiemacht. Onze buren konden zien hoe mijn familie naar buiten werd gesleurd en op straat in elkaar werd geslagen.

Sommige agenten waren in burger. Mijn moeder, mijn zusters en mijn nicht werden allemaal aan hun haren meegesleurd en ruw in een politiebus gegooid.

Vervolgens werden ze naar het politiebureau gereden, maar ze konden niet vertellen hoe lang ze hier vast hebben gezeten. Ze waren geestelijk en lichamelijk volledig uitgeput door wat er is gebeurd.

De politie scheurde de melhafa's (traditionele Saharaanse kleding voor vrouwen) van de vrouwen en dreigde mijn moeder, één van mijn zusters, mijn nicht en mijn buurvrouw Ghalina te verkrachten.

Mijn nicht is veel eerder vrijgelaten dan de anderen. Ik kon haar daarom vrijdagavond bellen om te vragen wat er is gebeurd. Ze vertelde mij dat mijn moeder schreeuwde en veel pijn had toen zij wegging. Mijn jongste zus is ook zwaar mishandeld.

Mijn nicht had geen informatie over mijn andere zus, Minatu, want zij werd in een andere ruimte vastgehouden.

De gearresteerde mannen werden uitgekleed en seksueel gemarteld. Zij werden in een andere kamer vastgehouden, maar mijn nicht kon alles horen wat er is gezegd. Ze hoorde ze de politie om genade smeken...

Ik heb vandaag (zaterdag 10 november) mijn moeder gebeld. Ze kon nauwelijks praten. Ze heeft tijdens het verhoor zo veel geschreeuwd dat haar stem het liet afweten. Ze vertelde dat de politie hun veel heeft aangedaan. Vandaag is mijn moeder naar het ziekenhuis geweest om aan haar verwondingen te worden behandeld.

Mijn jongste zus, Meimuna, was erg ziek geworden vanwege de mishandeling en het feit dat zij op de koude, natte gevangenisvloer moest slapen.

Mijn oudste zus, Minatu, vertelde mij dat zij tijdens het verhoor meerdere keren het bewustzijn verloor vanwege harde stompen tegen haar hoofd en nek. Toen zij weer bij bewustzijn kwam lag zij op de vloer van een smerig toilet.

De politie wilde informatie over de demonstratie die dezelfde dag had plaatsgevonden. De agenten wilden weten wie deze had gepland, wie een camera bij zich had en wie had deelgenomen. Ze wilden eveneens weten waarom mensenrechtenactivisten ons opzochten en welke contacten wij met ze onderhouden."

Het originele artikel op de website van het Noorse solidariteitscomité met West-Sahara 12-11-2007
Via deze link zijn ook foto's te vinden van de gemartelde familieleden van Rabab Amidane.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap