• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Nederlands bedrijf illegaal actief in bezet West-Sahara

14-01-2009

Fugro N.V. ondermijnt vredesproces in West-Sahara

Deze week is in de Noorse media onthuld dat het Nederlandse bedrijf Fugro N.V. in opdracht van Marokko is begonnen met seismisch onderzoek voor de kust van het illegaal bezette West-Sahara. De Stichting Zelfbeschikking West-Sahara eist dat het bedrijf onmiddellijk zijn onderzoeksschip terugtrekt uit het bezette gebied.

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door een Noorse dochtermaatschappij die voor 100% het eigendom is van Fugro, is deze week bekritiseerd door de huidige en voormalige Noorse Ministers van Financiën. De huidige Noorse Minister van
Financiën verklaarde dat de kans bestaat dat het Noorse regeringspensioenfonds een investering van 15 miljoen euro's in het bedrijf zal terugtrekken vanwege ethische redenen.

De Deense Minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dinsdagavond tegenover een Deens dagblad dat zij de zaak in onderzoek zal nemen. Fugro heeft een Deens schip voor het onderzoek gecharterd.

De VN beschouwen dergelijke werkzaamheden als een schending van het internationaal recht. De onafhankelijkheidsbeweging Front Polisario heeft de Marokkaanse plannen al een schending van het bestand genoemd.

”De frustratie in West-Sahara is bijzonder groot. Fugro maakt zich mede verantwoordelijk voor de blijvende bezetting door Marokko. Fugro ondergraaft het vredesproces voor eigen gewin. Dit is in hoge mate verwerpelijk,” zegt woordvoerder Willems van de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara.

Het Front Polisario heeft in de Noorse media dinsdag jongstleden laten weten dat zij van Fugro de onmiddellijke terugtrekking eist.

De Noorse regering heeft de zoektocht naar olie op het betreffende exploitatieblok "een buitengewoon ernstige schending van fundamentele ethische uitgangspunten" genoemd omdat het bijdraagt aan "de ondermijning van het vredesproces".

De grootste Noorse vakvereniging voor de olieindustrie, met leden bij Fugro, heeft de operatie veroordeeld.

"In 2004 heeft Stichting Zelfbeschikking West-Sahara gesprekken gevoerd met de directie van Fugro. De directie heeft zich bij die gelegenheid uitgesproken voor een ethisch verantwoorde manier van ondernemen. Vorige week hebben wij contact gezocht met Fugro om te vragen of zij in het bezette gebied actief is en wij kregen ontwijkende reacties. Nu blijkt Fugro inderdaad een oorlogsprofiteur te zijn die over de rug van de Saharaanse bevolking zijn winsten wil behalen. De helft van de Saharaanse bevolking zit in vluchtelingenkampen in de woestijn terwijl de andere helft al dertig jaar het slachtoffer is van zeer grove onderdrukking. Fugro steunt de illegale Marokkaanse bezetting met het aannemen van deze opdracht en ondermijnt daarmee het werk van de Verenigde Naties”, zegt Willems.

Volgens een rapport van het Amerikaanse Freedom House is de mensenrechtensituatie in West-Sahara vergelijkbaar met die van Zimbabwe.

“Fugro moet onmiddellijk zijn samenwerking met Marokko stopzetten en zijn verontschuldigingen aan het Saharaanse volk aanbieden”, volgens Willems.

Al in 2002 heeft de juridisch adviseur van de VN, de ondersecretaris-generaal Hans Corell, vastgesteld dat het zoeken naar olie zonder toestemming van de
wettige vertegenwoordigers van het Saharaanse volk tegen het internationaal recht zou zijn.

Marokko maakt bezwaar tegen meer dan 100 VN-resoluties waarin om zelfbeschikking wordt gevraagd voor het Saharaanse volk en weigert mee te werken aan een referendum over de toekomst van het gebied, wat de voorwaarde was voor het bestand dat in 1991 van kracht werd. De Verenigde Naties hebben 17 jaar lang gepoogd om het referendum te organiseren en 17 jaar lang heeft Marokko die pogingen kunnen saboteren zonder dat er sancties van de internationale gemeenschap zijn gevolgd.

Open brief van Western Sahara Resource Watch aan de Noorse dochter van Fugro (Engels)

Veroordeling van Fugro door de Noorse vakbond Fagforbundet for industri og energi (Noors)


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap