• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Oliereus Kerr-McGee trekt zich terug uit West-Sahara

05-05-2006

De Amerikaanse oliegigant Kerr-McGee (Oklahoma, VS) heeft aangekondigd zijn activiteiten in het door Marokko bezette West-Sahara te beŽindigen. Het bedrijf zocht sinds oktober 2001 naar olie in de Saharaanse wateren en stond onder grote druk van de wereldwijde solidariteitsbeweging met West-Sahara en de Saharaanse bevrijdingsbeweging Front POLISARIO om zijn activiteiten te staken. Deze terugtrekking door Kerr-McGee is de bekroning van een jarenlange campagne die het wereldwijde netwerk Western Sahara Resource Watch voerde tegen door haar als illegaal, ethisch verwerpelijk en politiek onverantwoord aangemerkte zoektocht naar olie in West-Sahara op een Marokkaanse licentie. In dit netwerk participeert sedert 2004 de Nederlandse Stichting Zelfbeschikking West-Sahara. Het olievakblad Upstream Online publiceerde op 2 mei het nieuws als eerste (zie hier het artikel). Volgens de persvoorlichter van Kerr-McGee (KMG) zouden de olie-exploraties in West-Sahara niet in de nieuwe strategie van het bedrijf passen omdat de aanwezigheid van olie in het gebied niet bewezen is. Waarschijnlijker is dat de wereldwijde campagne gericht tegen de aanwezigheid van KMG in West-Sahara de werkelijke reden is om het land te verlaten. Het netwerk Western Sahara Resource Watch (WSRW), waarvan de Nederlandse Stichting Zelfbeschikking West-Sahara deel uitmaakt, heeft succesvol campagne gevoerd tegen KMG met als argument dat de activiteiten van het bedrijf in strijd zijn met het internationale recht, politiek onverantwoord en ethisch verwerpelijk.
Volgens Carlos Wilson (VS), bij deze gelegenheid woordvoerder van WSRW, spreken de feiten voor zichzelf: "Eerst verliezen ze [KMG] al hun onderaannemers dankzij ons en vervolgens hebben wij in 25 landen aandeelhouders van KMG aangeschreven met als resultaat dat Europese investeerders zich voor ongeveer 60 miljoen dollar hebben teruggetrokken uit het bedrijf. KMG is zelfs op zwarte lijsten beland van analisten die zich bezighouden met ethisch investeren. Dit heeft KMG ongetwijfeld niet onberoerd gelaten."
Volgens het US Geological Survey rapport van 2000 is er grote kans op olie in het gebied - een waarschijnlijkheid die wordt versterkt door het feit dat in MauritaniŽ (ten zuiden van West-Sahara) in februari 2006 een begin is gemaakt met de productie van olie.

Ook in Nederland is campagne gevoerd tegen olie-exploraties in West-Sahara. De Nederlandse aandeelhouders van Kerr-McGee zijn de afgelopen jaren benaderd, ratings agencies geÔnformeerd over het omstreden optreden van KMG. Een van KMG's onderaannemers was het Nederlandse, wereldwijd opererende ingenieursbureau Fugro (Leidschendam). Ook dit bedrijf is door WSRW op de korrel genomen. Brieven naar de aandeelhouders van Fugro en een gesprek met de directie van Fugro leidde eind juli 2004 tot de belofte dat Fugro zich serieus zal beraden alvorens zich opnieuw te wagen in West-Sahara.
Van de twee Amerikaanse partners van Kerr-McGee die samen voor 50 procent in de licentie deelnamen - Pioneer Natural Resources en Kosmos Energy -, heeft eerstgenoemde inmiddels verklaard niet meer actief te zijn in West-Sahara.

De beŽindiging van de licentie door KMG is een gevoelige slag voor het Marokkaanse regime, dat al moest toezien hoe het Franse olieconcern Total(FinaElf) in 2004 haar licenties voor exploratie in West-Sahara liet verlopen. In januari 2006 volgde de terugtrekking van Baraka Petroleum.
Marokko heeft het land in 1975 met geweld ingelijfd en weigert sindsdien mee te werken met de Verenigde Naties aan een zelfbeschikkingsreferendum voor de oorspronkelijke bevolking. De meerderheid van de Saharanen woont sinds eind jaren zeventig in vluchtelingenkampen nabij de Algerijnse stad Tindouf.

De regering van de Saharaanse republiek (uitgeroepen in februari 1976, lid van de Afrikaanse Unie en erkend door zo'n 80 landen) heeft op 4 mei bekend gemaakt dat zij aan Kerr-McGee heeft gevraagd om de gegevens verzameld tijdens diens reconnaissance activiteiten aan haar of aan de Verenigde Naties te overhandigen.
De Democratische Arabische Republiek Sahara heeft in 2005 en 2006 zelf licenties uitgegeven voor 9 verschillende blokken, aan 8 verschillende Britse en Afrikaanse maatschappijen. Deze licenties betreffen door haar gecontroleerd gebied van West-Sahara (onshore) maar overlappen het 110.400 km≤ grote blok offshore) ter hoogte van Boujdour waarvoor de Marokkaanse nationale oliemaatschappij ONHYM (voorheen ONAREP) aan KMG licentie had verleend.
Tot de maatschappijen die licenties van de DARS hebben verworven behoren Premier Oil, EnCore en Europe Oil and Gas (GB) en Zuid-Afrika's Ophir Energy, met aan het hoofd de voormalige anti-apartheids-activist Tokyo Sexwale.

Voor meer informatie over de rol van Kerr-McGee in West-Sahara, zie het achtergrondrapport van WSRW, gedateerd 25 november 2005.
Zie ook de dossiers KMG en Fugro op de website van Stichting Zelfbeschikking West-Sahara.
Voor meer informatie van de Saharaanse autoriteiten zie www.sadroilandgas.com en voor contact Kamel Fadel (tevens vertegenwoordiger van het Front POLISARIO in AustraliŽ): tel. +61 2 92 65 82 58, info@sadroilandgas.com.

Lees ook: >> SZWS verzoekt Fugro data beschikbaar te stellen


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap