• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Saharaanse mensenrechtenorganisatie in bezet West-Sahara lanceert oproep

13-04-2006

Politieke gevangenen in hongerstaking op 13 en 14 april

Op 25 april zal een groep van 17 Saharaanse politieke gevangenen voor de rechtbank van El Aaiun (hoofdstad van door Marokko bezet West-Sahara) moeten verschijnen. De eerste zitting in het proces tegen hen vond plaats op 4 april. Tijdens het transport van de gevangenis naar de rechtbank op die dag werden alle verdachten tijdens hun transport naar de rechtbank zwaar mishandeld. Voor beschrijving van de gebeurtenissen, de verwondingen en namen zie ons persbericht van 5 april 2006. De vrees bestaat dat dit opnieuw zal gebeuren, en dat ook de rechten van de verdachten evenals die van de verdediging opnieuw zullen worden genegeerd; kortom dat het opnieuw een oneerlijk verlopend proces zal zijn. Amnesty International uitte hieromtrent al eerder haar ernstige zorg (zie de verklaring van 3 april 2006).

De groep van 17 Saharanen staan terecht vanwege hun politieke stellingname tegen de Marokkaanse annexatie van West-Sahara en vanwege hun activiteiten voor verdediging van de mensenrechten in door Marokko bezet West-Sahara. Onder hen is Brahim Dahane, voorzitter van een Saharaanse mensenrechtenorganisatie die opkomt voor de slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen begaan door de Marokkaanse staat (zie foto). Het bestuur van deze organisatie, de ASVDG, lanceerde vandaag een oproep tot steun.


In zijn oproep wijst het bestuur van de ASVDG op de media-blokkade en het militaire beleg waaronder West-Sahara gehouden wordt en het ontbreken aan onafhankelijke nieuwsgaring en verslaggeving die hiervan het gevolg is. Het roept op tot het sturen van waarnemers naar de rechtbankzitting van 25 april, en tot uitoefenen van druk op de Marokkaanse autoriteiten om de fysieke en geestelijke integriteit van de 17 te waarborgen. Ook eist de ASVDG de vrijlating van alle Saharaanse politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten. De organisatie wil dat de schuldigen van mishandeling, marteling en machtsmisbruik worden vervolgd.


Sedert mei 2005 is de Saharaanse bevolking in West-Sahara in opstand tegen de Marokkaanse bezetting en tegen het geweld en de onderdrukking waarvan zij voortdurend het slachtoffer is.
Informatie over wat zich afspeelt is afkomstig van Saharaanse correspondenten die anoniem te werk gaan, teneinde hun veiligheid niet (verder) in gevaar te brengen. De afgelopen week hebben zich de volgende gebeurtenissen voorgedaan:

12 april: de Saharaanse politieke gevangenen – opgesloten in de Zwarte Gevangenis van El Aaiun (West-Sahara), Tiznit, Ait Melloul en Inzengan (Marokko) – kondigen aan op donderdag 13 april een tweedaagse hongerstaking te beginnen, uit protest tegen de toegenomen repressie in bezet West-Sahara.

10 april: Ten minste 10 personen worden gearresteerd in Smara (West-Sahara), na een actie in de nacht van 8 op 9 april waarbij overal pamfletten werden verspreid en de nationale Saharaanse vlag werd opgehangen in de hoofdstraat. Na gewelddadig verhoor op het politiebureau worden zij op één persoon na (Moussawi Ahmed) vrijgelaten. Op 12 april wordt Moussawi nog gevangen gehouden.

10 april: De mensenrechtenactivist en student Mustapha Tamek, wordt gearresteerd onderweg van Agadir naar Guelmine (Marokko). Na een verhoor van een uur wordt hij vrijgelaten. M. Tamek is verbannen uit zijn woonplaats Dakhla (West-Sahara).

9 april: Een jonge Saharaan wordt in zijn ouderlijk huis gearresteerd, op beschuldiging een Saharaanse nationale vlag te hebben opgehangen. De inventaris van zijn ouderlijk huis wordt kort en klein geslagen. In een politiebureau wordt de jongen zwaar mishandeld.

6 april: Zes jonge Saharanen worden gearresteerd tijdens demonstraties in de avond van 6 april. De Marokkaanse ordetroepen slaan met veel geweld op de demonstranten in. Vijftien anderen werden aangehouden. Het huis van de voormalige politieke gevangene Ait Abeilou Brahim Hassan wordt vernield en diens broer wordt gearresteerd.

In Smara vinden ook demonstraties plaats, die door de politie uit elkaar worden geslagen.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap