• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


SZWS doet oproep tot officieel protest bij Marokko tegen mishandeling gevangenen en tot zenden onderzoeksmissie naar bezet West-Sahara

05-04-2006

Gisteren (4 april) is in El Aaiun (bezet West-Sahara) het proces begonnen tegen 17 Saharaanse gevangenen. Onder hen bevindt zich de voorzitter van de "Saharaanse Vereniging van slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen door de Marokkaanse Staat" (A.S.V.D.H), Brahim Dahane. Met hem staan 16 anderen terecht, zoals Sidi Sailly, een andere mensenrechtenactivist.

Tijdens het vervoer van de groep van de beruchte Zwarte Gevangenis in El Aaiun naar de rechtbank, zijn alle verdachten mishandeld. Bij aankomst in de rechtbank had Bada Idrissi een ernstige hoofdwond; hij is naar het ziekenhuis gebracht waar hij in de nacht van 4 op 5 april nog verbleef. Toen zij voor de rechter verschenen, vertoonden de gevangenen wonden en bloeduitstortingen over hun gehele lichaam en zaten onder het bloed. Tijdens zijn aanwezigheid in de rechtbank werd Brahim Dahane apart genomen en in elkaar geslagen. De verdediging eiste een onderzoek, waarop de procureur (officier van Justitie) beweerde dat de gevangenen gewond waren geraakt ten gevolge van een auto-ongeluk! De rechter verdaagde vervolgens de zitting naar 25 april.

Aldus blijkt uit een verklaring van de vijf advocaten, door hen allen ondertekend (zie de bijlage), die ons vandaag heeft bereikt.De aanklacht tegen Brahim Dahane, die op 30 oktober 2005 werd gearresteerd, bevat onder andere de beschuldiging van lidmaatschap van een verboden organisatie. Hoewel de ASVDH is gevormd volgens de eisen die de Marokkaanse wet stelt, hebben de Marokkaanse autoriteiten geweigerd de vereniging te erkennen.

De 17 Saharanen die nu terecht staan, werden gearresteerd tussen 30 oktober 2005 en 16 januari 2006. Bij eerdere processen werden Saharaanse activisten en demonstranten veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend van 6 maanden tot 6 jaar. Het zijn oneerlijke processen, die de rechten van de verdachten en die van de verdediging met voeten treden.

Amnesty International heeft in een door haar uitgegeven verklaring van 3 april haar zorgen geuit omtrent het eerlijke verloop van het proces, op grond van ervaringen met eerdere processen tegen Saharanen. Deze zijn, volgens Amnesty, het doelwit van de Marokkaanse justitie om reden van hun meningen ten gunste van zelfbeschikking en hun verdediging van de mensenrechten. Amnesty acht de mensenrechtensituatie zorgwekkend nu de Marokkaanse autoriteiten volharden in het verbod van organisaties die actief zijn op het gebied van de mensenrechten.

Wij roepen uw organisatie op bij de Nederlandse regering aan te dringen op een officieel protest bij Marokko en op het zenden van een onderzoeksmissie, bijvoorbeeld door de mensenrechtenambassadeur De Klerk, naar het door Marokko bezette gebied van West-Sahara.

Hieronder treft u een overzicht aan van de gevolgen van de mishandelingen die de 17 verdachten hebben opgelopen tijdens het vervoer naar en zelfs tot in de rechtbank.

Lijst van 17 voorgeleide Saharanen en hun verwondingen opgelopen tijdens het vervoer, met drie voertuigen, naar de rechtbank (4 april 2006) in El Aaiun:

Eerste voertuig:

IDRISI BOUDDA MHAMED BOUDDA, gewond aan het hoofd, bloedingen en bloeduitstortingen op de rug en schouder
ATHMAN DAH ATNAKHA gewond aan het hoofd en op de rug
LUCHAA LEHSSEN BAHIYA, ernstig gewond aan het hoofd, het rechteroor, de schouder, rechterbeen en de rug
HADDI MAULUD ALIYEN LEHBIB, gewond in het gezicht, aan het hoofd, linkeroog, kneuzing (contusie) aan lever en nieren
MACHKOUR BACHIR, breuk in linker voor-arm, neusbloeding en bloedspuwen ten gevolge van slagen
INYURNI BAHA MOHAMED SALILAMOU, breuk in linkerarm en bloeduitstortingen op schouder

Tweede voertuig:

LABRAS BRAHIM MOHAMED MAHYUB, verwondingen aan rechterbeen en linkerhand
TARGUI MAELAININ, gewond op rug en schouder
ECHAIN MOHAMED HASSAN EMBOIRIK, verwondingen op rug en rechterschouder
AIT ABEILOU BRAHIM HOSSEIN EMBAREK, breuk van linkerarm en diverse bloeduitstortingen
LEGHZAL TAHER MOHAMED HAMOU, verwondingen op rug en schouder
AMAIDAN CHEIJ BACHIR MAULUD, verwondingen aan hoofd, rug en knieŽn

Derde voertuig:

LABRAS MUSTAFA HOSSEIN EMBAREK, verwondingen aan rechterbeen en linkerhand
ISMAILI MOHAMED EMBAREK, verscheidene verwondingen aan hoofd, bloeduitstortingen op de rug, flauwvallen, overgeven (deze gevangene was gemarteld tijdens zijn eerdere detentie in Smara)
TANYI DAHA, ernstige verwonding van zijn geslachtsorganen en bloeduitstortingen op het rechterbeen
SIDI SAYELLI, gewond aan de rechterhand
BRAHIM DAHANE (zie foto), gewond aan het hoofd, bloeduitstortingen in het rechteroog, rechterhand en -been
Verklaring advocaten Brahim Dahane Arabisch (421 KB)
Amnesty International: Sahrawi human rights defenders on trial Engels 03-04-2006


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap