• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Nieuwe golf razzia's in bezet West-Sahara

02-04-2006

Uit betrouwbare bron in door Marokko bezet West-Sahara is vernomen dat in de nacht van vrijdag 31 maart op zaterdag 1 april opnieuw een golf van razzia's heeft plaatsgevonden, onder Saharaanse activisten die zich hebben uitgesproken voor een referendum en voor onafhankelijkheid van het gebied. De Marokkaanse bezettingsmacht viel huizen binnen, richtte vernielingen aan en arresteerde meer dan 40 personen, in verschillende steden van West-Sahara: El Aaiun, Smara en Boujdour.

In de nacht van 28 op 29 maart vond ook al een ongehoord gewelddadige actie plaats tegen weerloze Saharaanse burgers. Nadat 30 Saharaanse politieke gevangenen waren vrijgelaten, bereidde de bevolking van Smara een feestelijke onthaal aan een van hen, Osman El-Lud. Marokkaanse leger- en politie-eenheden vielen de verzamelde mensen aan en verwondden en arresteerden tientallen van hen waaronder veel vrouwen. Enkelen zijn in ernstige toestand overgebracht naar het ziekenhuis van El Aaiun, een van de vrouwen verloor haar ongeboren kind. Osman El-Lud werd vastgebonden tesamen met zijn moeder en de hele nacht zo op straat achtergelaten.Foto's van de gebeurtenissen in Smara zijn te vinden op http://www.arso.org/Smara270306/. Sedert mei 2005 verzet de Saharaanse bevolking zich openlijk tegen de Marokkaanse bezetting, waarbij vrijwel dagelijks protestacties en demonstraties ergens in het gebied plaatsvinden.

Het Front Polisario, de bevrijdingsbeweging van West-Sahara, heeft afgelopen week in een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gevraagd Marokko tot de orde te roepen en een VN-missie onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten tot het gebied toe te laten. De letterlijke tekst van deze brief bevindt zich onder aan dit bericht.

Op maandag 3 april vindt te New York een gesprek plaats tussen de secretaris-generaal van het Front POLISARIO, en de VN-secretaris-generaal Kofi Anan.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap