• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


37 Saharaanse politieke gevangenen niet “gepardonneerd” door Marokkaanse koning

26-03-2006

Vanaf 25 maart zijn de Marokkaanse penitentiaire inrichtingen in steden van bezet West-Sahara en in Marokko overgegaan tot de vrijlating van zo’n 216 gevangenen. Vandaag is bekend geworden dat in totaal 30 Saharaanse politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten (zie lijst hieronder) zijn vrijgelaten. De overige vrijlatingen betreffen gevangenen vallend onder het commune strafrecht; het gaat gedeeltelijk om Marokkanen.

Onder de Saharaanse politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten die niet zijn vrijgelaten bevindt zich de vooraanstaande activist Ali Salem Tamek, en 18 Saharaanse gevangenen onder wie Brahim Dahane (voor een overzichtslijst, zie http://www.arso.org/intifadalistpris.htm). In weerwil van de vrijlatingen gaat de “berechting” van laatstgenoemden gewoon door; enkele dagen geleden stelde het Marokkaanse justitie-apparaat de datum van hun proces vast op 4 april.In totaal 37 Saharaanse politieke gevangenen worden nog altijd vastgehouden. Het gaat om onder valse voorwendselen gearresteerde mensen en mensen die, geterroriseerd en gemarteld, op valse beschuldigingen zijn veroordeeld. Het is geen “koninklijke grootmoedigheid” die Mohamed VI tot deze vrijlatingen heeft geďnspireerd, maar de internationale druk en het vastberaden verzet vanuit de Saharaanse bevolking. De vrijlatingen moeten gezien worden in het licht van de naderende zitting van de Veiligheidsraad over West-Sahara (eind april), waarvoor Marokko probeert zijn blazoen op te poetsen.

De Saharaanse bevolking in bezet gebied van West-Sahara viert niet alleen de vrijlatingen maar sedert gisteravond ook het vertrek van koning Mohamed VI, na een periode van intimidatie, geweld, ontvoeringen en arrestaties. Het bezoek heeft de spanning in het gebied alleen maar verder opgevoerd. De vrijlatingen doen daar niets aan af. Ze zullen de Saharaanse bevolking niet kalmeren maar alleen maar meer vastberaden maken zich te verzetten tegen de repressieve Marokkaanse bezettingsmacht en op te komen voor hun rechten. Vrijwel dagelijks vindt wel ergens in bezet Sahara een demonstratie of een protestactie plaats. Daarbij worden leuzen geroepen tegen de Marokkaanse bezetter, tegen het bezoek van de koning, tegen de repressie, en voor een referendum en voor onafhankelijkheid van West-Sahara.

De lijst van vrijgelaten Saharanen, politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten, luidt als volgt (de 5 laatstgenoemden waren reeds voor aanvang van de volksopstand in mei 2005 gearresteerd en veroordeeld) met tussen haken de gevangenis waaruit zij zijn vrijgelaten:

1. Noumria Brahim (Zwarte Gevangenis, El Aaiun – West-Sahara)
2. Moutawakil Mohamed (idem)
3. Hossein Lidri (idem)
4. Larbi Mesoud (idem)
5. Hmad Hammad (idem)
6. Bougarfa Abderrahman (idem)
7. Hammadi Elkarcha (idem)
8. Alwat Sidi Mohamed (idem)
9. Bachir Yaya (idem)
10. Ndour Hossein (idem)
11. Nafaa Bouchama (idem)
12. Lamin Badda (idem)
13. Mahmoud Moustafa Hadad (idem)
14. Mousaoui Sidahmed (idem)
15. Chteioui Mahyoub (idem)
16. Yenhi Lejlifa (idem)
17. Lehueidi Mahmoud (idem)
18. Elwali Amaidan (idem)
19. Ismaili Hammada (idem)
20. Mohamed Bahiya Rachidi (idem)
21. Otmani El-loud Emman (idem)
22. Balla Sidi Mohamed (idem)
23. Bougrein Mohamed El Mehdi (plaatselijke gevangenis van Smara – West-Sahara)
24. Lekhfaouni Abdalahi (Centrale Gevangenis van Kenitra – Marokko)
25. Agdadi Ali (plaatselijke gevangenis van Marrakech – Marokko)
26. Daagui Mohamed (plaatselijke gevangenis van Kalaat Sraghna - Marokko)
27. Baba Elarabi ( plaatselijke gevangenis van Ait Melloul - Marokko)
28. Elhafed Taoubali (idem)
29. Mohamed Mahmud Elfak (idem)
30. Abdelaziz Day (idem)

Het bezoek van de Marokkaanse koning Mohamed VI aan El Aaiun (hoofdstad van voor Marokko bezet West-Sahara) is gepaard gegaan met een golf van geweld jegens de Saharaanse bevolking. Leger en politie hadden al hun manschappen gemobiliseerd en steden als El Aaiun, Smara en Dakhla daags voor de aankomst van de koning afgegrendeld en overal barricades en controles ingericht. Hordes veiligheidsagenten in burger die meereisden met de koning maakten de stad onveilig. Hele wijken werden afgegrendeld. Veiligheidsdiensten sloegen in op willekeurige Saharaanse passanten, dreven met blind geweld betogingen uiteen van demonstranten die het vertrek van Marokko uit West-Sahara eisten, deden invallen in huizen van familieleden van demonstranten, van mensenrechtenactivisten en van politieke gevangenen. Tientallen Saharanen werden meegenomen voor verhoor en honderden raakten gewond; enkelen van hen werden zwaar mishandeld in het politiebureau en zwaar gewond op straat achtergelaten.
Verder werden de Marokkaanse kolonisten in het gebied, in een sfeer van chauvinistische hysterie, aangezet tot geweld tegen alles wat Saharaans is. Zij vielen mensen aan, vernielden huizen, namen mensen mee naar onbekende bestemmingen.

Hoe de Marokkaanse staat tewerk gaat en op de meest grove wijze Saharaanse gevangenen en hun familie onder druk zet, blijkt uit een onlangs door de echtgenote van Ali Salem Tamek afgelegde verklaring - een zeer schokkende en ook moedige getuigenis die zij in Madrid bekend maakte. Aichatou Ramdan Chafii (zie foto) vertelde over de meervoudige aanranding en verkrachting door Marokkaanse veiligheidsagenten waarvan zij het slachtoffer werd nadat zij bezoek had gebracht aan haar man in de gevangenis. Aichatou’s getuigenis kunt u hieronder lezen.
Aichatou heeft politiek asiel gekregen in Spanje.

Temidden van al dit geweld tegen een vreedzame bevolking die niet anders doet dan opkomen voor haar rechten, doet de VN-missie voor organisatie van het referendum (MINURSO) helemaal niets. De secretaris-generaal van het Front POLISARIO Mohamed Abdelaziz en de Saharaanse minister voor de Bezette Gebieden, Sid-Ahmed Batal, hebben de VN opgeroepen de MINURSO meer taken en bevoegdheden te geven, waaronder de bescherming van de Saharaanse bevolking.

Stichting Zelfbeschikking West-Sahara roept op tot het verlaten van de hypocrisie tegenover Marokko. Vreedzaam volksprotest wordt overal ter wereld geprezen en gesteund. Waarom niet in West-Sahara? Waarom kijken Europese regeringen een andere kant op? Waarom geeft de Nederlandse regering over het vreedzaam volksprotest en de repressie daarvan in West-Sahara geen verklaring af, waarom steunt ze niet de mensenrechtenorganisaties van de Saharaanse bevolking in hun vreedzaam protest?Lijst van gevangen en veroordeelde Saharaanse politieke gevangenen sinds begin volksopstand (Engels)

Lees ook: >> Getuigenis van Aichatou Ramdan Chafii


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap