• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Gespannen rust na grootschalige protesten in El Aaiun

17-11-2005

De volksopstand die sedert mei gaande is in West-Sahara, tegen de Marokkaanse bezetter, heeft afgelopen dagen een nieuw hoogtepunt bereikt. Op zondagnacht 13 november en maandag 14 november kende de hoofdstad El Aaiun een ongekend aantal protestacties. De Marokkaanse politie- en veiligheids-eenheden reageerden hierop met veel bruut geweld tegen de betogers, vielen huizen binnen, vielen de bewoners aan en vernielden huisraad. Tientallen Saharanen raakten hierbij gewond, ontelbare anderen werden gearresteerd.

Op 13 en 14 november gingen bewoners op vele plaatsen de straat op, zwaaiend met de Saharaanse nationale vlag, leuzen roepen zoals “Geen andere optie dan zelfbeschikking”, “Martelaar [de doodgeslagen Lembarki] rust in vrede, wij zetten de strijd voort”, “Saharaanse mannen en vrouwen hand in hand voor de vrijheid” en “Leve het Front Polisario”.

Het aantal gewonden is ontelbaar, waaronder velen met botbreuken aan armen, benen, rug en schedel. Onder de gewonden is Mohamed Ragraggy, die in coma ligt na verschrikkelijk te zijn mishandeld, en Hamza Mohamed Said Mehdi, die werd aangereden door een Landrover 110 van de GUS bestuurd door de beruchte commandant Ichi Hossein.

De correspondent in El Aaiun, die anoniem wenst te blijven, meldt in zijn bericht van 16 november verder dat er rond de 54 gearresteerden zijn, terwijl daarnaast tientallen anderen werden mishandeld en weer vrijgelaten. Voor de namenlijsten van gewonden en gearresteerden zie het volledige verslag.

Volgens het Spaanse tijdschrift El Periodico van 17 november, dat zich baseert op Saharaanse correspondenten in El Aaiun, heerst er momenteel een gespannen rust in de stad, die feitelijk in staat van beleg verkeert. Het Marokkaanse leger heeft door de lucht zo’n 4000 manschappen aangevoerd, ter ondersteuning van de politie- en veiligheidsdiensten die al actief waren, zoals de GUS (Groupes Urbaines de Securité), de GIR (Groupes d’Intervention Rapide) die voor het eerst in het gebied werd ingezet, en de militaire Gendarmerie. Deze troepen hebben positie hebben ingenomen, aldus het Spaanse dagblad ABC, in diverse wijken van El Aaiun, zoals de wijk Maatallah.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap