• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Vreugde van offerfeest maakt plaats voor nationale rouw overal in West-Sahara

05-11-2005

Vrijdag 4 november is door de Saharaanse bevolking gerouwd om de dood van Lembarki Hamdi, die afgelopen zondag is overleden na zwaar te zijn mishandeld door een eenheid van de Groupes Urbaines de Securité tijdens demonstraties tegen de Marokkaanse bezetter.

Burgers, in zwart gekleed of getooid met een zwart lint, hielden een sit-in voor het huis, in El Aiun, van de ouders van de doodgeslagen man, waarbij zij leuzen riepen tegen de bezettingsmacht en opheldering eisten omtrent de moord op Lembarki.


Het lichaam van Lembarki bevindt zich nog altijd in het mortuarium, vanwege de weigering van de familie om zijn lichaam mee te nemen zolang er geen autopsie op het lichaam is verricht door een onpartijdige arts, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties.

De Verenigde Naties hebben het hoofdkwartier van de MINURSO (Mission des Nations Unies pour le Referendum au Sahara Occidental) in El Aiun. Hun kantoren worden zwaar in de gaten gehouden door de bezettingsmacht, teneinde ongewenste contacten met Saharaanse burgers te verhinderen.

Tijdens de sit-in zijn 14 personen op hardhandige wijze gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Spaanse journalisten die ook meegenomen waren naar hetzelfde politiebureau hoorden, alsdus getuigen, de slachtoffers schreeuwen en een cynische politieagent hen uitnodigen “naar de muziek te luisteren”.

Ook in andere steden van West-Sahara - Dakhla, Smara, Boujdour - is op vrijdag een dag van rouw in acht genomen, evenals in de vluchtelingenkampen bij Tindouf (Algerije).

Televisie-equipes van diverse landen zijn in El Aiun op dit moment (zaterdag 5 november). De Marokkaanse bezettingsmacht probeert te laten zien dat er niets aan de hand is. Diverse leger- en politie-eenheden patrouilleren echter overal in de stad en jagen zelfs kleine groepen mensen uit elkaar.

In het verleden en ook recent moeten degenen die de Marokkanen onwelgevallige informatie verstrekken aan buitenlandse journalisten of andere delegaties (bijv van het Europese Parlement) dat zwaar bekopen, met veroordeling tot lange gevangenisstraffen en voorafgegaan door "gebruikelijke" mishandelingen en martelingen tijdens verhoor.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap