• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Volksopstand in West-Sahara: eerste dodelijke slachtoffer van marteling door Marokkaanse politie

31-10-2005

Demonstranten eisen internationale bescherming van Saharaanse bevolking

In El Aiun, gelegen in het door Marokko bezette deel van West-Sahara, heeft de Marokkaanse politie de eerste dode op haar geweten door haar zeer gewelddadige optreden. Op zaterdag 29 oktober is de Saharaanse man Lembarki Hamdi Salek Mahayub op straat aangehouden (in de Smara Straat in El Aiun) en zwaar mishandeld door een politie-eenheid van de Groupes Urbains de Securité (GUS). Zijn enige “misdrijf” was dat hij zwaaide met de Saharaanse nationale vlag. In het gebouw van de Gerechtspolitie werd hij opnieuw afgeranseld. Laat in de nacht is hij in kritieke toestand naar het Belmehdi ziekenhuis overgebracht. Zondagmiddag verklaarden de artsen hem dood, echter zonder de plaats en oorzaak van overlijden aan te geven. Lembarki Hamdi werd geboren in El Aiun in 1974 (toen Spanje nog in West-Sahara het bestuur voerde).Onmiddellijk na de bekendmaking, op zondagmiddag 30 oktober, van zijn dood, verzamelde zich een honderdtal Saharaanse burgers voor het huis van het slachtoffer en hield een vreedzame mars om uiting te geven aan hun verontwaardiging. Opnieuw werd met de nationale Saharaanse vlag gezwaaid (zie foto’s).
De menigte riep leuzen gericht tegen de Marokkaanse repressie en voor het recht op zelfbeschikking, en riep de internationale gemeenschap op de Saharaanse burgers te komen beschermen tegen het brute optreden van de bezettingsmacht. Ook deze demonstratie werd met geweld uit elkaar geslagen. Een van de gearresteerde demonstranten bij deze gelegenheid is Brahim Dahane, destijds slachtoffer van gedwongen verdwijning en sedert zijn vrijlating uit geheime detentie aktief verdediger van de mensenrechten en voorzitter van de Saharaanse Vereniging van Slachtoffers van ernstige Mensenrechtenschendingen door de Marokkaanse Staat. Hij werd tegen 18.00 uur opgepakt op de Boulevard Mekka door eenheden van de GUS. Het is momenteel onbekend waar hij is en wat zijn toestand is.
De Marokkaanse politie hield zondagavond razzia’s in de Saharaanse wijken, viel huizen binnen en haalde die overhoop, daarbij zonder pardon inslaand op vrouwen en kinderen. De sfeer in de stad is bijzonder gespannen.

Stichting Zelfbeschikking West-Sahara roept de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement op bij de Marokkaanse regering te protesteren tegen de vertrapping door de Marokkaanse bezettingsmacht van alle elementaire humanitaire rechten, een internationaal onderzoek te laten instellen door de VN en bescherming te bieden aan de Saharaanse bevolking door het mandaat van de MINURSO (Missie van de Verenigde Naties voor de organisatie van het referendum in West-Sahara) uit te breiden.

Ook tijdens vreedzame demonstratie plaats in El Aiun op 29 oktober eiste het gewelddadige optreden van de GUS diverse slachtoffers. Demonstranten werden geslagen, anderen meegenomen voor verhoor in het politiebureau in de Smara Straat, onder hen Lakhal Mohamed Salem, die om 04.30 uur werd vrijgelaten. Gawdi Mohamed Fadel raakte gewond aan zijn rechterbeen en werd zwaar geslagen. Zijn vrouw en zijn zus die naar het politiebureau kwamen om navraag te doen werden ook geslagen. Iguilid Hammoud – de voorzitter van de Saharaanse afdeling van de Marokkaanse Associatie voor de Mensenrechten – en Sabbar Brahim werden met knuppels geslagen op verschillende delen van hun lichaam.

In de loop van de vorige week kwamen ook de scholieren massaal in beweging. Ook hiervan zijn foto's te zien. Op de website van Stichting Zelfbeschikking West-Sahara www.west-sahara.nl staan de meest actuele berichten zoals zij die heeft binnengekregen van correspondenten in bezet gebied in de afgelopen weken. Op http://www.arso.org/intifada2005e.htm is een (Engelstalig) overzicht te vinden van gebeurtenissen in de Saharaanse volksopstand sedert mei 2005.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap