• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Volksopstand in bezet West-Sahara duurt voort: politieke gevangenen hervatten hongerstaking

20-10-2005

Vandaag 20 oktober hebben de Saharaanse politieke gevangenen en mensenrechtenaktivisten hun hongerstaking, die zij op 29 september na 51 dagen opgeschort hadden, hervat. Vanuit de Zwarte Gevangenis van El Ayoun (hoofdstad van West-Sahara, in door Marokko bezet gebied) en de gevangenis van Ait Melloul (bij Agadir, Marokko) zetten zij hun protest voort tegen de onmenselijke wijze waarop zij door de gevangenisdirectie behandeld worden. Hun grieven richten zich met name tegen:

- de gevangeniscellen, die zelfs de meest elementaire zaken ontberen;
- de overdreven grondige wijze van fouilleren, sinds afgelopen maandag, van henzelf en van bezoekers;
- de beestachtige wijze waarop zij behandeld worden door cipiers en gevangenispersoneel;
- het veelal onthouden van bezoek;
- ontzegging van het recht op medische behandeling en op bijeenkomen in een enkele cel, terwijl degenen die slachtoffer zijn geweest van martelingen, afgezonderd worden gehouden, zoals het geval is met Amidan Elouali.Vijf van de 37 Saharaanse gevangenen die eerder in hongerstaking waren, werden door de anderen ervan afgehouden opnieuw in hongerstaking te gaan; dit vanwege hun slechte gezondheidstoestand ontstaan door de martelingen die zij hebben ondergaan: Aminatou Haidar, Edday Abdelaziz, Amidane Elouali, Aalouat Sidi Mohamed en Ndour Elhoucine.

Op maandag 17 oktober kregen familieleden van de Saharaanse gevangenen in El Ayoun die zich vanaf 13.30 uur bij de Zwarte Gevangenis meldden, te horen dat geen bezoek werd toegestaan. Uit protest begonnen zij rond 16.45 uur een sit-in, leuzen roepend voor onafhankelijkheid . De Marokkaanse oproerpolitie trad zeer hardhandig op, sloegen in op vrouwen en kinderen. Velen werden achtervolgd tot in de straten van de El Massira wijk. Minstens drie jongens werden opgepakt en naar het politie-detentiecentrum in de 24 November Straat gebracht. Daar werden ze zwaar mishandeld, ondervraagd en vervolgens vrijgelaten: Danfour Ahmed Salem, Saaid Mohamed Ali en Liman Barbouchi.

Sedert mei van dit jaar komen de Saharaanse bewoners in door Marokko bezet West-Sahara openlijk en massaal op voor hun rechten. Zij protesteren, middels sit-ins, demonstraties, met leuzen en spandoeken, keer op keer tegen de bezetting en voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid. De hardhandige repressie - invallen in huizen van activisten en deelnemers, arrestaties, mishandelingen op straat, martelingen bij verhoor, oneerlijke processen en veroordelingen op grond van valse beschuldigingen – leidt weer tot nieuwe demonstraties. Foto’s die uit de beruchte Zwarte Gevangenis van El Ayoun gesmokkeld werden, toonden de beestachtige omstandigheden waarin gevangenen worden gehouden. Onder de Saharaanse gevangenen bevinden zich verscheidenen die al eerder gevangenen hebben gezeten (zoals Ali Salem Tamek (zie foto) – vakbondsman en politiek activist, en Aminatou Haidar – mensenrechtenactiviste).


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap