• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Marokko dumpt Afrikaanse immigranten in West-Sahara

13-10-2005

De Saharaanse autoriteiten hebben meer dan 40 illegale Afrikaanse immigranten opgevangen die door de Marokkaanse autoriteiten in het midden van de West-Saharaanse woestijn zijn achtergelaten. De immigranten toonden tekenen van mishandeling en hadden hun paspoorten, geld en zelfs kleding af moeten staan, zo meldt onze speciale afgezant ter plekke.

Wij waren op weg naar de omgeving van L‚agued, waar het Saharaanse leger had gerapporteerd tientallen Afrikaanse vluchtelingen te hebben opgevangen die in slechte toestand verkeerden. Onderweg stuitten wij op een uitgeputte immigrant die zich alleen in de woestijn bevond. Wij pikten de ongelukkige op en vervolgden onze route.

Nadat wij hem van onze goede bedoelingen hadden overtuigd, vertelde Yaco Ampoma uit Ghana, 35 jaar oud, getrouwd en vader van vijf kinderen, zijn verhaal: "Ik hoorde bij een groep van ongeveer 160 illegale immigranten van verschillende nationaliteiten, waarvan de meesten in Rabat of Nadour door de Marokkaanse autoriteiten waren gearresteerd. We werden als beesten geketend en naar Oujda (Noordoost-Marokko) overgebracht, waar we van politiebureau naar politiebureau werden gebracht alsof wij een groep criminelen waren. Uiteindelijk werden wij in vier bussen geladen die ons onder begeleiding van de Marokkaanse politie naar een onbekende bestemming brachten", aldus de jonge Afrikaan. Door uitputting is hij zijn groep - die waarschijnlijk nog steeds in de woestijn ronddwaalt - kwijtgeraakt.

"Na vier dagen arriveerden wij op een soort Marokkaanse militaire basis waar wij hardhandig uit de bussen werden gezet. Hier hebben de Marokkaanse soldaten en agenten ons beroofd van ons geld en zelfs onze kleren. Onze paspoorten werden verscheurd. Vervolgens werden wij onder bedreiging van vuurwapens gedwongen een soort muur over te steken."

Een uur later kwamen wij aan op de plaats waar 16 immigranten door het Saharaanse leger waren opgepikt. Zij wilden juist aan de maaltijd beginnen die door de militairen was verstrekt. Deze immigranten, afkomstig uit Ghana, Nigeria, Senegal en Mali, vertelden ons hetzelfde verhaal als Yaco Ampoma. Zij waren diep verontwaardigd over de manier waarop zij door de Marokkaanse autoriteiten waren behandeld.

"Er zijn honderden anderen zoals wij die door de Marokkanen als beesten in kampen zijn ondergebracht. Ik weet zeker dat ook zij in de woestijn zijn achtergelaten, misschien zijn sommigen al door uitputting omgekomen. Wij zouden nu dood zijn geweest als de patrouille van Polisario ons niet had gevonden", verklaart Timouthy Osemwenichal, 28 jaar oud, uit Nigeria.

Een Saharaanse officier die acht andere immigranten had aangetroffen nabij de grenspost bij El Hamra, maakt zich ernstige zorgen: "Afgezien van het feit dat de Marokkaanse autoriteiten op barbaarse wijze met deze mensen omgaan en de mensenrechten volledig terzijde schuiven, voltrekt zich hier een menselijke tragedie. Mensenlevens worden opzettelijk in gevaar gebracht. Op dit moment zijn onze patrouilles druk doende andere immigranten op te sporen die volgens hun lotgenoten eveneens door Marokkaanse troepen aan hun lot zijn overgelaten."

De illegale immigranten roepen de Verenigde Naties en andere internationale organisaties op "iets te doen aan de menselijke slachting die het regime van Mohammed VI iedere dag aanricht onder zijn Afrikaanse broeders", aldus geformuleerd door Conne Amadou, 28 jaar oud, uit Ivoorkust.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap