• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Hongerstaking van 37 Saharaanse politieke gevangenen gaat 51-ste dag in

29-09-2005

Zevenendertig Saharaanse politieke gevangenen zijn sedert 8 augustus in hongerstaking. Zij eisen een onderhoud met de Marokkaanse minister van Justitie, familiebezoek in de gevangenis, adequate medische hulp ter behandeling van de gevolgen van marteling en slechte omstandigheden van gevangenhouding, bezoek van familie en van onafhankelijke waarnemers. Ze zijn op 29 september hun 51ste dag van de hongerstaking ingegaan. Velen verkeren in uiterst slechte conditie, voor hun leven wordt gevreesd.Sedert 21 mei 2005 is onder de Saharaanse bevolking in door Marokko bezet gebied van West-Sahara een ware volksopstand gaande, tegen de Marokkaanse bezetting en voor het recht op zelfbeschikking en onafhankelijkheid. De Marokkaanse repressie kan hen niet langer de mond snoeren, en de Sahrawi gaan massaal de straat op, keer op keer.

Volgend op vreedzame demonstraties en sit-ins overal in bezet West-Sahara en in Marokko zelf, zijn tientallen manifestanten en activisten en familieleden van hen opgepakt, op straat of bij invallen in huis. Onder hen bevinden zich enkelen van de meest vooraanstaande personen van de Saharaanse nationale beweging (zie lijst hieronder). Sommigen van hen hebben al eerder gevangen gezeten en/of zijn slachtoffer geweest van ontvoering en jarenlange detentie in geheime centra. Voorbeelden daarvan zijn de Saharaanse activiste Aminatou Haidar, en de vakbondsman en mensenverdediger Ali Salem Tamek.

Recent zijn foto’s naar buiten gekomen van de mensonterende omstandigheden in de beruchte Zwarte Gevangenis van El Ayoun, waar vele Saharaanse arrestanten zitten opgesloten. Degenen die beschuldigd worden deze foto’s gemaakt en naar buiten gebracht te hebben, zijn in staat van beschuldiging gesteld; zij moeten volgende week vňňrkomen. Anderen zijn al tot absurd lange gevangenisstraffen veroordeeld op valse beschuldigingen.

De Marokkaanse regering probeert te verdoezelen wat werkelijk gaande is in West-Sahara en ontzegt onafhankelijke media en delegaties van bezorgde parlementariërs en politici de toegang tot het gebied. De autoriteiten zijn bezig de Carcel Negra op te kalefateren en de overbevolking terug te brengen; dit in voorbereiding op een georganiseerde tour van uitgenodigde Spaanse journalisten. Honderd gevangenen zijn vorige week overgebracht naar andere gevangenissen.

Zevenendertig Saharaanse politieke gevangenen zijn sedert 8 augustus in hongerstaking. Zij eisen een onderhoud met de Marokkaanse minister van Justitie, familiebezoek in de gevangenis, adequate medische hulp ter behandeling van de gevolgen van marteling en slechte omstandigheden van gevangenhouding, bezoek van familie en van onafhankelijke waarnemers. Ze zijn op 29 september hun 51ste dag van de hongerstaking ingegaan. Velen verkeren in uiterst slechte conditie, voor hun leven wordt gevreesd.

Uit solidariteit met de hongerstakers vinden opnieuw demonstraties plaats. Zo gingen op 26 september honderden de straat op in Assa – een stad in Zuid-Marokko waar de bevolking vrijwel 100 procent van Saharaanse afkomst is. De demonstranten eisten de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle Saharaanse politieke gevangenen, protesteerden tegen de vertrapping van de mensenrechten en spraken hun steun uit voor de volksopstand en voor onafhankelijkheid van West-Sahara.

In de bijlage vindt u korte (engelstalige) nieuwsberichten over gebeurtenissen gedurende de afgelopen dagen, die vrijwel dagelijks vanuit bezet gebied verspreid worden.
Voor een overzicht van de gebeurtenissen, van verklaringen en media aandacht, ook over de bemoeienis van de VN met de hongerstaking, zie http://www.arso.org/intifada2005e.htm#LN.

De meest vooraanstaande activisten, die allen een lange geschiedenis van verzet en verdediging van mensenrechten achter zich hebben, zijn de volgende (zie http://www.arso.org/intifadalisteprisdet.htm#hmad voor hun biografie):
Mohamed Elmoutaoikil in Oukacha gevangenis van Casablanca, gevangene nr. 99212
Ali Salem Tamek in gevangenis Ait Melloul van Agadir, gevangene nr. 6357
Brahim Noumria in Oukacha gevangenis van Casablanca, gevangene nr. 99210
Aminatou Haidar in Zwarte Gevangenis van El Ayoun, gevangene nr. 26232
Houcine Lidri in Oukacha gevangenis van Casablanca, gevangene nr. 99209
Larbi Mesaoud in Oukacha gevangenis van Casablanca, gevangene nr. 99211
Hmad Hammad in Zwarte Gevangenis van El Ayoun, gevangene nr. niet bekend


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap