• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Opstand in bezet West-Sahara hardhandig onderdrukt

29-05-2005

In door Marokko bezet West-Sahara wordt sedert 23 mei openlijk en massaal geprotesteerd door de Saharaanse bevolking tegen de repressie en voor een referendum en onafhankelijkheid. De Marokkaanse bezettingsmacht reageerde hierop met veel geweld: politie en leger slaat elke demonstratie uit elkaar, valt huizen binnen, arresteert hele families, slaat mensenrechtenactivisten in elkaar en bedreigt hen. Leger en politie zijn alom aanwezig en de Saharaanse wijken zijn omsingeld. Vanuit Marokko zijn extra ordetroepen, oproerpolitie en andere politieeenheden aangevoerd. Zo wordt onder de ogen van de VN-missie in West-Sahara, de Minurso, de Saharaanse bevolking mishandeld en geterroriseerd terwijl die opkomt voor het recht dat de Minurso geacht wordt te implementeren: het recht op zelfbeschikking via de organisatie van een referendum.In feite heerst de staat van beleg in de stad. De Marokkaanse bezetter probeert verslaggeving door buitenlandse journalisten te voorkomen. Zo werd een journalist van El Djazeera, die in El Ayoun wilde filmen terwijl een legerhelikopter boven de stad cirkelde, verboden zijn werk te doen en ervan weerhouden een interview te houden met de menenrechtenactiviste en voormalig politiek gevangene Aminatu Haidar. Met zijn equipe werd hij gedwongen het land te verlaten.
Op zondagmiddag 29 mei echter arriveerde in El Ayoun de internationale pers in het kielzog van een Marokkaanse ministeriŽle delegatie, verkerend in de veronderstelling dat politie en leger de zaak onder controle hadden. Zij werden echter verrast door een nieuwe demonstratie van de Saharanen, die leuzen scandeerden voor onafhankelijkheid en tegen de Marokkaanse bezetting en de repressie, ten overstaan van de internationale pers. Vele demonstranten werden echter tegengehouden en konden niet aan de demonstratie deelnemen.

De overbrenging van een Saharaanse politiek gevangene (Hadi Ahmed Mahmoud) van de civiele gevangenis van El Ayoun naar de gevangenis Ait Melloul in Marokko vormde het begin van de reeks protesten. Uit solidariteit met hem en ter gelegenheid van het 32-jarig bestaan van het Front Polisario (opgericht 20 mei 1973) vonden vanaf maandag 23 mei demonstraties plaats in diverse volkswijken in El Ayoun. De demonstranten hesen de Saharaanse nationale vlag en riepen leuzen zoals "onafhankelijkheid nu", "de overwinning is onvermijdelijk". Tientallen demonstranten werden gearresteerd, en sommigen werden na zwaar te zijn mishandeld weer vrijgelaten. Van de gewonden durfden velen niet voor behandeling naar een ziekenhuis te gaan, uit angst daar alsnog te worden gearresteerd en daarom zijn bij mensen thuis noodhulp-posten ingericht.
Op de arrestaties volgden nieuwe protesten en demonstraties die de vrijlating eisten van de arrestanten. Ook daartegen werd met harde hand opgetreden.

Zaterdag 28 mei vonden in El Ayoun de eerste processen plaats tegen gearresteerde demonstranten en mensenrechtenactivisten. Diezelfde dag werd Bazaid Essalek, een mensenrechtenactivist en voorzitter van het Comite ter Bescherming van de Saharaanse gevangenen in de beruchte "Zwarte" Gevangenis van El Ayoun gearresteerd en niet vrijgelaten na zwaar te zijn mishandeld. Bij de rechtbank waar de eerste snelprocessen plaatsvonden verzamelde zich een groep mensenrechtenactivisten die niet tot de rechtzaal werd toegelaten. Ook de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten, de afdeling El Ayoun, werd de toegang ontzegd.
In Rabat zijn 33 gearresteerde Saharaanse studenten in staat van beschuldiging gesteld (aldus Reuters) voor deelname aan solidariteitsdemonstraties in de universiteitscampus. Met veel geweld werd deze demonstratie uit elkaar geslagen, waarbij ook de oproerpolitie ook de kamers van de studenten binnendrong.

Bovenstaande beeld ontstaat uit de berichten, foto's en ooggetuigenverslagen die vanuit bezet El Ayoun ons bereiken - via de e-mail en via de telefoon.

De Stichting Zelfbeschikking West-Sahara spreekt haar diepe respect uit voor de moed en waardigheid waarmee de Saharaanse bevolking optreedt en roept eenieder op te protesteren tegen de nieuwe misdaden die de Marokkaanse bezettingsmacht begaat tegen een volk dat met beschaafde en vreedzame middelen voor zijn democratische rechten opkomt.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap