• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Marokkaanse oproerpolitie slaat in op demonstrerende Saharaanse studenten

10-03-2005

Op 8 maart omstreeks 17.00 uur is door de Marokkaanse oproerpolitie ingeslagen op demonstrerende Saharaanse studenten. Deze hielden een sit-in, in de campus van de universiteit van Rabat (in de wijk Al Irvan). De oproerpolitie die ter plaatse verscheen, loste zonder waarschuwing schoten op de demonstranten, die leuzen voerden voor uitoefening van het recht op zelfbeschikking door het Saharaanse volk en voor vrijlating van Saharaanse politieke gevangenen.Ooggetuigen (onder wie een correspondent van het Sahara Press Service) bevestigden dat verscheidene demonstranten geraakt werden en op de grond vielen en niet meer in staat waren op te staan. De studenten hebben zes gewonden geteld, te weten: Leghzal El Houssein, Iccharafi Khatri, Dahmi Mohamed Fadel, en twee personen van wie de naam nog niet is achterhaald.
In bezet West-Sahara is geen universiteit, en daarom moeten de bewoners uitwijken naar Marokko voor het volgen van een universitaire studie.

Op zaterdag 5 maart vond een demonstratie plaats in de hoofdstad van El Ayoun, waaraan honderden Saharanen, met name vrouwen, deelnamen. De voormalige politieke gevangene, mevrouw Aminatu Haidar, overlevende van geheime detentiecentrum Kalaat MGouna, was aanwezig evenals diverse andere voormalige politieke gevangengen, onder wie Mohamed Daddach en Alisalem Tamek. Onlangs keerde Tamek terug in West-Sahara na een verblijf in Spanje om zich aldaar medisch te laten behandelen; gedurende zijn gevangenschap was zijn gezondheidstoestand sterk achteruitgegaan, door gebrek aan medische verzorging en de slechte leefomstandigheden in de gevangenis. De sit-in vond plaats in het centrum van El Ayoun, voor hotel Negjir, en duurde twee uur.
De organisatoren gaven een persbericht uit, waarin zij de flagrante schendingen van mensenrechten door Marokko gedurende de afgelopen 30 jaar van bezetting veroordeelden. Zij eisten opheldering over het lot van honderden verdwenen Saharanen en openbaarmaking van de namen van alle schuldigen aan marteling en mishandeling van Saharaanse gevangenen. Van de demonstratie zijn foto's beschikbaar, en deze zijn op te vragen bij ondergetekende; enkele treft u aan als bijlage bij dit bericht.
[De datering op 5-3-2004 is overigens een vergissing, dit moet uiteraard zijn 5-3-2005]

Overigens hebben onlangs ook Marokkaanse kolonisten geprotesteerd bij de Marokkaanse regering. Velen van hen verblijven onder armoedige omstandigheden in getto's rond El Ayoun, in bijvoorbeeld het "Shayla" kamp. Het officiŽle antwoord van de autoriteiten was de politie het kamp in sturen.
In een andere stad in bezet West-Sahara (Smara) verschenen eind februari pamfletten op straat die "het einde van het Marokkaanse kolonialisme" eisten, en in Dakhla werd een demonstratie gehouden onder de leuzes "Iedereen verenigd om onze waardigheid veilig te stellen" en "We zijn een volk dat niet uitgeroeid kan worden".
SPS is het persagentschap van de Democratische Arabische Republiek Sahara
e-mail: sps@spsrasd.info
website: http://www.spsrasd.info


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap