• Meer weten
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Contact
  • Contact

Home


Amerikaans bedrijf betrokken bij plundering van bezet West-Sahara: Nederlandse beleggers opgeroepen te handelen

28-02-2005

De Amerikaanse energiemaatschappij Kerr-McGee (KMG) is betrokken bij de illegale, onethische en politiek controversiële plundering van bodemschatten in het door Marokko bezette gebied van West-Sahara. Nederlandse beleggers zoals Stichting Pensioenfonds ABP, ING Investment Management, DSM Pension Services, Shell Pensioensfonds BV en Fortis Investment Management bezitten aandelen van het bedrijf. Deze instellingen claimen te werken met ethische richtlijnen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De Nederlandse Stichting voor Zelfbeschikking in West-Sahara verzoekt hen nu actie te ondernemen opdat Kerr-McGee zijn contract in West-Sahara na de eerstvolgende vervaldatum van 1 mei 2005 niet verlengt.“Het is opmerkelijk dat KMG nog steeds niet inziet hoe groot de politieke, legale en menselijke dimensies zijn van de catastrofe die het aanricht onder het Saharaanse volk. Drie jaar lang al wil het bedrijf niet luisteren naar onze argumenten. Nu hopen we hulp te krijgen van de Nederlandse aandeelhouders,” aldus Liesbeth den Haan van de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara.

De campagne verzoekt de aandeelhouders hun rol als investeerder serieus te nemen en invloed uit te oefenen op KMG om zijn contract na 1 mei niet te verlengen. Als opbouwende kritiek en druk van de kant van de aandeelhouders niets oplevert, dan zal de Stichting de Nederlandse aandeelhouders vragen hun aandelen te verkopen.

Tot dusver hebben het Noorse TGS-Nopec en het Nederlands bedrijf Fugro BV besloten niet door te gaan met seismisch onderzoek in West-Sahara, vanwege de politieke complicaties van de contracten. Dit gebeurde nadat aandeelhouders in beweging kwamen en tientallen van hen (speciaal in Noorwegen) overgingen tot verkoop gedurende de afgelopen jaren. Ook een Deense en een Franse maatschappij (Total) hebben het gebied verlaten, zodat KMG de enige buitenlandse onderneming in de energiesector is die nog in West-Sahara actief is.

Een van de grotere beleggers heeft reeds zijn aandelen in KMG verkocht. Het gaat om het Noorse beleggingsfonds Skagenfondene, dat zijn 100.000 aandelen heeft verkocht - een verlies van twee miljoen dollar op de (ver)koop toe nemend. Zij achtten de aandelen als te riskant, vanwege de negatieve aandacht waarin KMG activiteiten zijn komen te staan. Nu overweegt de Noorse regering hetzelfde te gaan doen.

“De door Marokko geplande diefstal van West-Sahara’s bodemschatten is immoreel en illegaal. Sedert KMG het reconnaissance contract met Marokko heeft getekend, in 2001, is instemming van Marokko met VN-vredesplannen omgeslagen in een totale ontkenning van het recht op zelfbeschikking. Het heeft ertoe bijgedragen dat de spanning in de regio is opgelopen. Er zijn beslist mogelijkheden tot wettelijke stappen tegen de maatschappij, en we roepen KMG met klem op hun contract niet te verlengen. We zijn ervan overtuigd dat onze acties KMG ertoe zullen brengen zich terug te trekken, als laatste in de olie-industrie. De vraag is alleen hoe en wanneer,” aldus de woordvoerster van de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara.

De campagne werd gisteren, op 27 februari, gelanceerd. De internationale campagne wendt zich tot alle aandeelhouders van KMG, en organisaties in 17 landen werken eraan mee.


<< Ga terug


  • Wie zijn wij?
  • Over deze website
  • Sitemap